Investicija vredna pola milijarde evra

Bez autora
Jul 31 2011

Na gradilištu Rafinerije nafte Pančevo, gde je u toku modernizacija vredna pola milijarde evra, u drugoj polovini godine biće zaposleno još 600 radnika, pa će ukupan broj biti 1.500. NIS je pre godinu dana započeo gradnju postrojenje za blagi hidrokreking i hidroobradu, koja će davati najkvalitetnija goriva, u skladu sa evropskim standardima. Modernizacija pogona pančevačke rafinerije je obaveza “Gasprom njefta” kao većinskog vlasnika NIS-a, i proizilazi iz međudržavnog kupoprodajnog ugovora između Ruske federacije i Srbije. U ovoj kompaniji tvrde da trenutno nema veće investicije u Srbiji. Trenutno su objekti kompleksa uveliko u fazi izgradnje. Gradnja se ubrzava, a osnovni radovi se očekuju u trećem i četvrtom kvartalu. U ovom trenutku na gradilištu radi oko 900 radnika. U jeku radova, u trećem i četvrtom kvartalu biće angažovano oko 1.500 ljudi. Do današnjeg dana završeno je dosta poslova u kompleksu, praktično su urađeni temeljni radovi na postrojenju za hidrokreking, složeno je oko 29.000 tona betona.

Investicija vredna pola milijarde evraNa gradilištu Rafinerije nafte Pančevo, gde je u toku modernizacija vredna pola milijarde evra, u drugoj polovini godine biće zaposleno još 600 radnika, pa će ukupan broj biti 1.500. NIS je pre godinu dana započeo gradnju postrojenje za blagi hidrokreking i hidroobradu, koja će davati najkvalitetnija goriva, u skladu sa evropskim standardima.

Modernizacija pogona pančevačke rafinerije je obaveza “Gasprom njefta” kao većinskog vlasnika NIS-a, i proizilazi iz međudržavnog kupoprodajnog ugovora između Ruske federacije i Srbije. U ovoj kompaniji tvrde da trenutno nema veće investicije u Srbiji. Nikolaj Vojtov, direktor Direkcije za kapitalnu izgradnju Bloka prerada u pančevačkoj Rafineriji, kaže da su trenutno objekti kompleksa uveliko u fazi izgradnje. Gradnja se ubrzava, a osnovni radovi se očekuju u trećem i četvrtom kvartalu.

- U ovom trenutku na gradilištu radi oko 900 radnika. U jeku radova, u trećem i četvrtom kvartalu biće angažovano oko 1.500 ljudi. Do današnjeg dana završeno je dosta poslova u kompleksu, praktično su urađeni temeljni radovi na postrojenju za hidrokreking, složeno je oko 29.000 tona betona. Sve ovo nam je omogucilo da montiramo oko 2.900 tona metalne konstrukcije, i u principu, tempo gradnje koji smo danas postigli blizak je optimalnom, i naravno imamo jos potencijala da ga povecamo, na cemu i radimo - objašnjava Vojtov.

Kada budu završena nova postrojenja, prema njegovim rečima, rafinerija će povećati proizvodnju dizel goriva standarda evro-5, kao i tečnog naftnog gasa, koji se koristi u domaćinstvima i za pokretanje automobila. To će, dodaje on, omogućiti NIS-u da postigne nivo evropskih rafinerija u smislu dubine prerade sirove nafte i kvaliteta dobijenih proizvoda.

Do završetka nove rafinerije u Pančevu ostalo je još 414 dana, koliko pokazuje časovnik na gradilištu, koji odbrojava vreme unazad, od momenta kada su pre 13 meseci započeli radovi na ovoj investiciji. Dok se nova, moderna rafinerija, uspešno gradi, neposredno uz ovo najveće gradilište u Srbiji, rade primarna i sekundarna postrojenja Rafinerije nafte Pančevo, gde se proizvodi čitava paleta naftnih derivata. Godišnji plan prerade sirove nafte je 2,2 miliona tona, domaćeg “crnog zlata” se prerađuje sve više, više od 30 odsto, dok ostatak čini uvozna sirovina. Odnos „belih“, kvalitetnijih, i „crnih“ derivata je 70 prema 30 odsto.

- Od pre dve godine u rafineriji se sa sve većim uspehom na postojećim postrojenjima proizvode najkvalitetniji evro dizel sa sadržajem sumpora ispod 10 pi-pi-ema (ppm). Povećana je i proizvodnja bezolovnog motornog benzina sa sadržajem sumpora ispod 10 ppm, a osvojena je i proizvodnja najkvalitetnijeg benzina - evro premijuma. Od sredine prošle godine prestala je proizvodnja olovnog benzina, što ima poseban ekološki značaj – podseća Aurel Bogdan, direktor Direkcije prerade u Rafineriji nafte Pančevo.

Posebna pažnja poklanja se i optimizaciji svih, a posebno energetskih troškova, to se najviše odnosi na proizvodnju i potrošnju vodene pare, koja je, pojedinačno posmatrano, najveći energetski trošak. Za poslednje četiri godine, potrošnja ovog energenta se smanjuje, a ove godine nije kupljena nijedna tona vodene pare od susedne Petrohemije, što je ranijih godina bila praksa.

- Sa racionalnim gazdovanjem i sve boljom koordinacijom između rukovodstava i neposrednih izvršilaca unutar rafinerije, u maju i junu ove godine, ostvarene su uštede u potrošnji vodene pare od blizu 500.000 evra. Do kraja godine uštede će biti još veće - hvali se Nebojsa Stepanov, direktor Direkcije energana u Pancevackoj rafineriji nafte.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik